Pomoc při zánětu prsa

-----------------------------------------------------
 
Kojíte, a najednou vás zničehonic přepadnou horečky, zimnice a celkově je vám na umření? Pokud vás k tomu ještě pobolívá prs nalitý mlékem, zbystřete, může jít o zánět, který je třeba léčit včas a účinně. Jen tak se vyhnete riziku, že o další příjemné chvilky při kojení s miminkem přijdete.

Zánět prsu při kojení neboli puerperální mastitida vzniká relativně velmi snadno a nejčastěji v prvních týdnech po porodu při kojení, ale může se vyskytnout již v těhotenství nebo naopak při odstavování miminka. 

U puerpální matitidy hraje hlavní roli ucpání mlékovodů a nadměrná tvorba mateřského mléka s bakterií, která mlékovod infikuje a způsobí zánět. I když jde o nepříjemný problém, možná vás trochu uklidní, že postihuje minimálně třetinu kojících žen, takže v tom rozhodně nejste samy.

Mikrobi se do prsu dostanou nejčastěji z úst dítěte nebo kůže prsu přes rozpraskané bradavky, například při špatné technice kojení nebo při nedostatečné hygieně. Při kojení jsou totiž bradavky ženy namáhány a častěji vystaveny různým zdrojům infekce.

Rizikových faktorů je ale mnohem více – špatná technika kojení nebo přikládání dítěte, stres, načasování kojení, ale úplně nejčastěji se vyskytuje u maminek, které při kojení nevyprázdní prs úplně.

Vždy nemusí jít jen o zánět

I když jsou příznaky hrozícího zánětu poměrně zřetelné, konečnou diagnózu by měl určit až lékař na základě odběru krve nebo ultrazvukového vyšetření.

Příznaky zánětu prsu jsou:

  • zanícená, bolestivá zatvrdlina v prsu
  • pocit napětí a řezání v postiženém prsu
  • kůže je nad postiženou oblastí prsu začervenalá a lesklá
  • vysoká horečka a bolesti svalů – jako například při chřipce
  • nucení na zvracení
  • oteklé mízní uzliny

Pokud máte prs jen zarudlý s hmatnou zatvrdlinou a citlivý bez zvýšené teploty, půjde spíše jen o ucpaný mlékovod, který můžete snadno před kojením nahřát a rozmasírovat. Právě ale chronicky ucpaným mlékovodem nebo jeho zanedbáním si můžete zánět prsu přivodit.

 

Zánět v kojení nebrání

I když samotný zánět není překážkou při kojení, je dobré ho nepodceňovat a už při prvních příznacích se vypravit k lékaři. Pokračování v kojení se nedoporučuje teprve ve chvíli, kdy jde o skutečně těžký a již hodně pokročilý zánět a spolu s mlékem odchází i hnis. Do této fáze je však kojení spíše přínosem, protože úplné vyprázdnění prsu pomáhá zánět léčit (jak jsme již zmínili, městnání mléka naopak zánět podporuje).

Máte strach, zda mléko z postiženého prsu nemůže miminku uškodit? Nebojte se, žádné riziko nehrozí. I když se může stát, že mléko ze zaníceného prsu bude bohatší na soli (sodík), miminku to většinou nevadí a na slanější mléko si zvykne. Ale některá miminka bojkotují kojení z postiženého prsa. Horší by bylo, pokud byste děťátko náhle odstavily. V tom případě by dítěti hrozil šok z nečekaného nízkého příjmu sodíku.

Pomůže i samoléčba

Léčba zánětu prsu by měla určitě zůstat v rukou lékařů, protože jen ten dokáže určit, zda je nutné již nasadit antibiotika (existují i taková, při kterých můžete kojit nadále) nebo bude stačit domácí léčba. V každém případě existuje mnoho způsobů, jak si můžete ulevit i vy samy a zánětu se zbavit rychleji.

1. rada: Kojit, kojit a zase kojit

Pokud vám lékař kojení nezakázal (což se děje jen v minimu případů), kojte co nejčastěji. Snažte se miminko přikládat, jak je to jen možné, a pokud ho nechcete budit, alespoň prs trochu odsajte. Ne do prázdna, jen do pocitu úlevy. Nadměrným odsáváním byste zbytečně zvýšily tvorbu mléka.

2. rada: Odpočívejte a ležte

Při zánětu, který je doprovázen teplotou, je nutné opravdu odpočívat a šetřit se jako při jakémkoli jiném onemocnění. Ležte s miminkem, a alespoň část domácích povinností přenechejte na druhých.

3. rada: Dopřejte si masáž zad

Požádejte partnera, aby vám namasíroval horní část zad v oblasti ramen a lopatek. V této oblasti se totiž nacházejí reflexní body, které zajišťují produkci hormonu oxytocinu, jenž mimo jiné pomáhá při spouštění mléka.

4. rada: Přikládejte zábaly

Zkušené maminky doporučují tvarohové, lihové zábaly, nebo rozválený čerstvý zelný list. Tvaroh nechte v lednici vychladnout, a pak na kusu látky přiložte na bolavý prs po nakojení. Nechte jej působit, dokud tvaroh nevyschne.

Nedávejte na bradavku, aby se tvaroh nedostal do mlékovodů!

5. rada: Pečujte i o bradavky

Máte-li spolu se zánětem prsu zanícené i bradavky, použijte to nejlepší, co máte přímo u sebe – sliny vašeho miminka a samotné mateřské mléko. Na rozpraskané bradavky (i jako prevence proti trhlinkám) pomáhají také volně prodejné mastičky typu Bepanthen a podobně. Bradavky před kojením omyjte čistou vodou, ale po kojení je už neomývejte a nechte zaschnout na volném vzduchu.

Kontakujte laktační poradkyni co nejdříve, aby se podařilo zánět prsu předejít.