Smysly vašeho miminka

14.02.2013 21:13

Smysly vašeho miminka
---------------------------------
Myslíte si, že váš drobeček jen leží v postýlce a vlastně nevnímá svět kolem sebe? Nenechte se mýlit, vaše miminko vnímá už u vás v bříšku. Vzpomínáte si třeba, jak kopalo, když jste si dala pálivé kari?

Zkuste si představit prostředí, ve kterém se vyvíjelo vaše miminko. Bylo s vámi pevně svázáno, stočeno do kuličky a přitom se vznášelo a plavalo v plodové vodě. Cítilo se asi jako vy, jestli jste někdy zkusila floating. Ale i tak moc času na relax nemělo, pořád se kolem něj totiž něco dělo... Okolo dítěte je totiž neustálý hluk z tlukotu vašeho srdce a trávicího ústrojí, stejně jako tlumené zvuky zvenčí. Miminko se pohupuje v rytmu vašich pohybů a v podobě molekul plodové vody ochutnává, co jíte. To všechno je pro něj nové a zajímavé - učí se a tím se připravuje na vstup do života.

"Nevidím, cítím"
------------------

Vy, coby dospělí, pravděpodobně ve velké většině případů spoléháte na to, co vidíte, abyste si udělali obraz o všem kolem sebe. Když se však narodí miminko, svět je pro něj pouhou šmouhou bez významu. Je to něco jako snažit se koukat přes zamrzlé okno. Vše je pro něj pouze dvourozměrné, nedokáže pořádně rozlišit barvy a lépe než zpříma vidí koutkem oka. Ve skutečnosti vidí pohyb, dokáže rozpoznat lidský obličej a zaostřit na vzdálenost asi dvaceti centimetrů. Zato však dítě mnohem více spoléhá na ostatní smysly.

V dnešní době, kdy se lidé často koupou či sprchují, si my dospělí téměř neuvědomujeme pach jiných lidí. To však není případ vašeho děťátka. To, co nevidí, dokáže cítit. Novorozence obzvláště přitahuje vůně prsu jeho matky. Do šesti dnů dokáže nově narozené dítě rozpoznat na tampónu mateřské mléko své vlastní maminky. Silně vyvinuté má také chuťové vnímání, které je spojeno s čichem. Podle nejnovějšího experimentu pila jedna skupina těhotných žen mrkvovou šťávu, zatímco druhá nesměla konzumovat mrkev žádnou. V pozdější době, když začaly jejich děti dostávat pevnou stravu, došlo k tomu, že děti těch matek, které pily mrkvovou šťávu, ji přijímaly ochotněji než děti z druhé skupiny.

"Všechno slyším"
--------------------

Čerstvě narozená miminka slyší lépe než mláďata jiných savců. Podle vědců je sluch nejdůležitějším smyslem, který má vyvinutý už rostoucí plod v děloze. Pomáhá mu totiž spojit se s vnějším světem. I v tomto poměrně hlučném prostředí, které tvoří bublání vašeho trávicího ústrojí a tlukot vašeho srdce, vnímá dítě každý silnější zvuk zvenčí. Nejintenzivněji slyší váš hlas, protože se rozléhá celým vaším tělem. Pravděpodobně bude rozeznávat i hlas svého otce, protože mužské hlasy s nízkou frekvencí se přenášejí plodovou vodou lépe než hlasy ženské. Miminko si také poměrně dobře různé zvuky pamatuje.

V jedné studii četly těhulky svým dětem, které nosily pod srdcem stále dokola jednu a tu samou pohádku. Po narození potom dávaly děti přednost právě této pohádce před jinými. Jiný pokus zase ukázal, že děti přestaly plakat, když slyšely v televizi znělku známého seriálu, který sledovala jejich matka v těhotenství.
Takže pokud jde o zvuky, je vaše dítě dost podobné vám a pravděpodobně bude mít rádo i stejné věci jako vy! Vážně si ještě myslíte, že když čekáte chlapečka, je sledování Angeliky ta nejlepší volba?:-) Nejdůležitějším smyslem vašeho dítěte je hmat. Jde také o první smysl, který se vyvine. Vždyť již šest týdnů starý plod hmat používá. Tento smysl se rozvíjí tak, že nejprve získávají cit v ústech, později v prstech na nohou a rukou. Proto si už v děloze snaží plod vše strčit do úst, okusuje si dásněmi prsty na nohou i rukou. Seznamuje se s nimi. A to trvá i u miminek.

"Pohlaď mě"
---------------

Fyzický kontakt je důležitý pro všechny savce. Proto když se dítě narodí, položí jej porodní asistentka přímo na vaše tělo, abyste se vzájemně dotýkali. Matkám předčasně narozených dětí se doporučuje poskytovat svým miminkům takzvanou „klokaní péči“, což znamená balit je do svého oblečení. V současnosti jsou i dobře známé masáže, které pomáhají lepšímu vývoji u malých dětí, které jsou jakkoli nemocné. Je úplně normální a přirozené chovat své dítě a co nejvíce se s ním mazlit, a je to dobré i pro jeho zdraví. Ale to přece víte. A navíc vám to nedá a jakmile se jednou se svým miminkem pomazlíte, budete to chtít dělat neustále. A nemusíte si to ani zdůvodňovat vědeckými poznatky, zkrátka poslechnete mateřský instinkt.

"V rovnováze"
-----------------

Udržíte rovnováhu? Jistě a ani o tom nevíte. Pokud jste však zažila turbulence v letadle nebo cestovala trajektem po rozbouřeném moři, jistě si vzpomenete, o čem je řeč. Hlavní funkcí tohoto smyslu je držet nás ve zpřímené poloze a říci nám, kde se právě nacházíme ve vztahu k zemi. My dospělí většinou považujeme přílišnou stimulaci v tomto směru za nepříjemnou. Batolata a předškoláci ji však milují, což dokládá i skutečnost, že mají tolik rády hřiště a zábavní parky. Také miminka zbožňují, když je někdo nosí, natřásá a houpe. Dávejte si ale pozor, abyste to nepřehnala. Vědci zjistili, že děti stimulaci rovnováhy potřebují. Pomáhá jim to nejen k tomu, aby získaly rovnováhu a naučily se chodit. Děti s jazykovými problémy, autismem či problémy s pozorností mívají často potíže právě s rovnováhou. Je to dáno nedovyvinutou funkcí hypofýzy, nebo malého mozkového kmene.

"Neplakej!"
-------------

Určitě přijdou dny, kdy bude vaše děťátko neklidné a vy si nebudete vědět rady, jak jej utišit. Tehdy nastane ten správný čas vrátit se zpět do období, kdy bylo ještě v děloze. Zamyslete se nad tím, jak se tam cítilo a snažte se mu tyto poklidné podmínky opět vytvořit. Nošení v šátku nebo pevné přitisknutí připomene vašemu zlatíčku ten nádherný pocit, když bylo ještě ve vašem bříšku. Můžete to spojit i s jemným pohupováním. Pro některá miminka je velmi uklidňující, koupel v teplé lázni. Jestliže vaše mimi nemá rádo, když jej rozbalíte a následně koupete, zkuste jít do vany s ním a pevně jej přitom držte. Prostředí dělohy můžete navodit i různými zvuky. Například vrčení myčky na nádobí, sušičky, fénu na vlasy, či vysavače je podobné zvukům uvnitř dělohy. Pokud zjistíte, že některý z nich zabírá, nahrajte si jej a potom pouze přehrávejte. Na některé děti zase platí písničky. Často se ale stává, že jediné, co opravdu zabere, je váš hlas.

Miminka uklidňují i masáže. A není přitom vůbec potřeba dělat si starosti s nějakou zvláštní technikou. Stačí jen experimentovat a sledovat, co má vaše děťátko rádo. Dobrý způsob je postupovat pomalu a neustále udržovat aspoň jednu ruku ve spojení s tělíčkem dítěte. Neměla byste používat žádné speciální oleje. Pokud však přece nějaké zvlhčení potřebujete, pravděpodobně nejbezpečnější je například panenský olivový olej. Každé dítě je jiné a co jedno miluje, jiné naopak nesnáší. Ať již se však pokoušíte miminko stimulovat nebo naopak utišit, používejte v dané chvíli pouze jednu metodu a dávejte mu čas, aby zareagovalo. Často mu to trvá několik sekund.

"Stimulace vašeho děťátka"
-------------------------------

V prvních několika měsících bude pro vaše miminko relativně nezajímavé to, co uvidí. Rozhodně neocení to, jak vyzdobíte jeho pokojíček, nebude ani pozorovat lidi na druhé straně pokoje. Zaujmou jej pouze věci, které se pohybují velmi blízko, tedy ty, které může přibližně od třetího měsíce i uchopit a mávat s nimi. Pokud s ním však chcete navázat spojení, dejte svůj obličej blízko k jeho a usmějte se. Není nic na světě, na co by se dívalo raději. Příjemné mu bude, pokud jej nosíte, houpete nebo přitisknete k sobě. Bude milovat tancování a natřásání, zvláště pak, budete-li u toho ještě zpívat! Nebo můžete také cvičit při hudbě. Držte jej v náručí nebo v šátku. Někteří rodiče nechávají děti příliš dlouho sedět v autosedačkách nebo dětských lehátkách, což není dobré pro držení těla a nedovoluje to trénovat smysl pro rovnováhu. Položte děťátko na podložku na záda a nechejte jej kopat nožičkami.