Kojení novorozence

14.02.2013 21:10
Kojení novorozence
----------------------------

První přiložení dítěte k prsu by mělo proběhnout do půl hodiny (zlatá hodina) nebo nejpozději do dvou hodin po porodu. Vsedě nebo vleže otočte dítě bříškem k sobě a dotkněte se bradavkou jeho úst. Dítě obvykle instinktivně otevře ústa a vy je můžete přiložit k prsu.

S prvním přiložením by vám měl pomoci personál porodního sálu. Některé děti se přisají k prsu hned při prvním přiložení, jiným se to nemusí podařit. Buďte trpělivá a nezoufejte, pokud se přiložení nepodaří hned na první pokus.

První dva nebo tři dny po porodu se v prsech tvoří počáteční mléko, tzv. kolostrum. Kolostrum je hustší a výživnější než pozdější zralé mléko a obsahuje také více protilátek. I velmi malé množství kolostra stačí k výživě dítěte po porodu. Zralé mléko se začíná tvořit v prsech obvykle až třetí den po porodu, u některých žen i později.
Například porod císařským řezem, novorozenecká žloutenka, nebo po komplikovaném porodu.

Typické je, že se prsy nalijí mlékem, jsou tvrdší na dotek, někdy horké. Žena může pociťovat bolesti prsů. V této fázi je důležité prsy vyprázdnit, buď kojením dítěte, nebo, pokud se kojení nedaří, odsávačkou mateřského mléka, kterou by vám měli zapůjčit v porodnici. Kojení a odsávání podporuje další tvorbu mléka v prsech a zabraňuje vzniku zánětu v prsu.

V porodnici kojte dítě tak často, jak si řekne, nejméně však po 3 hodinách. Nechte si personálem porodnice vysvětlit a ukázat správnou techniku kojení (přiložení dítěte k prsu a polohy při kojení). Obvyklé je vážení dítěte před a po kojení, tak se zjišťuje množství nakojeného mléka. Dávky vypitého mléka rostou postupně, není neobvyklé, že v prvních dnech vypije dítě jen pár mililitrů nebo vůbec nic, později se vypité množství zvyšuje. Pokud se kojení nedaří, dítě je krmeno nebo dokrmováno odstříkaným mlékem od matky nebo mlékem z mléčné banky.

Z porodnice by měla matka s dítětem odejít až ve chvíli, kdy je ujasněn způsob krmení dítěte. Dítě může být buď plně kojené nebo kojené s dokrmem odstříkaným mateřským nebo umělým mlékem nebo krmené výlučně odstříkaným mateřským nebo umělým mlékem. Ženám, které dokrmují dítě odstříkaným nebo umělým mlékem, by měla být poskytnuta rada, jak dále motivovat plné kojení dítěte. Pokud budete chtít změnit způsob výživy dítěte po propuštění z porodnice, poraďte se o tom nejprve s pediatrem dítěte.

Kojení v šestinedělí
---------------------------

Během šestinedělí kojte dítě tak často jak si řekne, nejméně však po 3 hodinách ve dne i v noci. Výjimkou však není ani kojení 10 až 12 krát denně. Pokud jsou intervaly mezi kojením trvale kratší než 1 až 1,5 hodiny, poraďte se o tom s laktační poradkyní nebo pediatrem.
Noční intervaly mezi kojením prodlužujte až po šestinedělí, do té doby dítě na kojení jemně buďte, neomezujte délku kojení, novorozencům trvá pití mléka déle než starším dětem a často si potřebují během kojení odpočinout. Pokud všechna kojení trvají déle než půl až třičtvrtě hodiny, poraďte se o tom s lékařem nebo laktační poradkyní, protože na vině může být špatná technika kojení.

Na začátku kojte z obou prsů a střídejte polohy při kojení, později můžete kojit jen z jednoho prsu, pokud to dítěti stačí, mnoho žen však kojí z obou prsů po celou dobu kojení.

Dítěti nepodávejte žádné další tekutiny, např. čaj, mohlo by to omezit množství mléka vypitého z prsu.

V začátcích kojení nedávejte dítěti dudlík, protože sání dudlíku je jiné než u prsu a u nejmenších dětí může narušit techniku kojení.

Pokud má kojenec silnou potřebu sání, můžete mu dudlík poskytnout po šestinedělí, kdy už je technika kojení dobře naučená.

Pokud máte pocit, že máte nedostatek mateřského mléka nebo že je dítě po kojení hladové, poraďte se o tom s pediatrem dítěte nebo laktační poradkyní.

Řešením neprospívání dítěte při kojení je častější kojení, především v noci, příp. úprava techniky kojení, odsávání mateřs.mléka (dokrm umělým mlékem je až poslední řešení v řadě).

Mnoho dětí prochází v průběhu šestinedělí tzv. růstovými spurty, kdy se růst zrychluje a u dítěte se skokově zvyšuje potřeba mléka. Růstové spurty se obvykle objevují ve 3 a v 6 týdnech věku. Řešením je opět častější kojení, zejména v noci. Množství mléka by se mělo upravit během dvou až tří dnů. Pokud tomu tak není, poraďte se o tom s pediatrem dítěte nebo laktační poradkyní.

Pokud dokrmujete dítě odstříkaným mateřským mlékem nebo umělým mlékem, nepodávejte dokrm z lahve, ale využijte některou alternativní pomůcku, např. injekční stříkačku, kádinku, lžičku, suplementor, nebo speciální lahvičku Calmu, aby nedošlo k narušení techniky kojení a sání.

Při problémech s kojením neváhejte požádat o odbornou pomoc.

Poradit vám může pediatr dítěte, laktační poradkyně nebo můžete kontaktovat Národní linku kojení.

Lenka Krajčovičová
https://www.prima-kojeni.cz/