Polohování kojenců na bříško

14.02.2013 21:02
Polohování kojenců na bříško
--------------------------------------------

Dnešní kojenci tráví většinu času na zádech. Pediatři doporučují tuto polohu pro spánek, protože prokazatelně snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS).

Pro kojence je však také důležité, aby trávili určitý čas na bříšku a aby se jejich poloha během dne měnila.

Proč dávat kojence na bříško?
-------------------------------------
Poloha na bříšku:

podporuje vývoj svalů na krku a na ramenou,
působí jako prevence napjatých krčních svalů a tvarových
deformací hlavičky,
napomáhá tvorbě svalů potřebných k otáčení, sezení a lezení
a bezproblémovému kojení .

Pokud je dítě stále ve stejné poloze na zádech, může to vést k opoždění psychomotorického vývoje nebo k nesprávnému psychomotorickému vývoji.

Kdy začít a kolik času denně má dítě na bříšku strávit?
------------------------------------------------------------------
Kojenci by měli být pokládání na bříško už od návratu z porodnice. Ideální je, pokud je přes den kojenec pokládán na bříško po každém spánku, výměně plenek a jídle. Dítě má být polohováno na bříško v bdělém stavu a pod dohledem dospělé osoby. Doporučuje se postupně prodlužovat dobu na bříšku tak, aby na konci prvního měsíce trávilo dítě v této poloze celkem až jednu hodinu denně a postupně i déle.

Jaké polohy jsou pro dítě vhodné?
-------------------------------------------
Polohou na bříšku se rozumí nejen položení dítěte bříškem na pevnou podložku, ale také všechny aktivní polohy v náručí, např. pokud sedíte v záklonu a máte dítě položené na prsou nebo poloha „tygříka“ (dítě leží na vašem předloktí obličejem dolů).

Hračky by měly být dítěti nabízeny 20 – 30 cm před jeho očima v takové výši, aby stimulovaly vzpřímení hlavičky, ale ne její záklon.

Co dělat když je dítěti poloha na bříšku nepříjemná?
---------------------------------------------------------------

Některým dětem se poloha na bříšku nelíbí a dávají to svým rodičům velmi hlasitě najevo. Zde je několik rad, jak dítěti chvíle na bříšku zpříjemnit:

Dělejte dítěti společnost - povzbuzujte ho, povídejte si s ním, usmívejte se na něj. Některé děti nerady leží na bříšku na pevné podložce, ale pokud je položíte na svá prsa, je to pro ně rázem příjemnější. Můžete přitom ležet v posteli, zakloněni sedět v křesle nebo ležet opřeni ve vaně. Někdy také pomůže, pokud dítě položíte na postel a vy si sednete na zem obličejem k němu a povídáte si s ním. Se starším dítětem, které již udrží hlavičku, můžete také hrát na letadlo, tedy lehnout si na zem na záda, zvednou a pokrčit nohy a dítě položit na svá lýtka.
Dopřejte dítěti zábavu - ukazujte dítěti obrázky v knížce, hrajte si s hračkami. Na trhu je spousta hraček určených pro chvíle, kdy je dítě na bříšku. Jsou to různé hrací deky a pultíky se zrcátky a hmatovými, zvukovými nebo svítícími hračkami.
Vyberte vhodnou dobu - dítě by při pokládání na bříško nemělo být hladové nebo unavené. Na druhou stranu také není vhodné pokládat dítě na bříško bezprostředně po jídle. Pokud dítě začne plakat, zkuste ho nejdříve nějak zabavit, a až pokud to nepomůže je vezměte do náruče. Většina dětí si na polohu na bříšku zvyká postupně a některé si ji oblíbí až ve chvíli, kdy se dokáží samy otočit. Pro tyto děti jsou vhodnější aktivní polohy v náručí rodičů (viz výše), protože tyto polohy jsou pro dítě příjemnější než samostatné ležení na podložce.