Otoky nohou v období těhotenství

08.03.2013 13:27

 

 

Otoky nohou v období těhotenství

Otoky nohou patří mezi nejčastější obtíže v těhotenství, zejména pak v jeho posledních týdnech. Jsou důsledkem zadržování většího množství vody ve vašem těle, které se stupňuje právě v závěru těhotenství. Na jejich vzniku se podílí také snížený návrat krve z dolních končetin, který způsobuje rostoucí děloha a její tlak na velké žíly odvádějící krev z dolní poloviny těla. Většina těhotných žen trpí otoky kotníků a nohou, obzvláště po delším stání nebo sezení. Také možná zjistíte, že jsou vám těsné prstýnky na prstech na rukou a že se vám trochu změnily rysy v obličeji. Jestliže zjistíte, že vás prstýnky tlačí, je lepší je sundat, protože později by se vám to už nemuselo povést.

Otoky mohou být v těhotenství nepříjemné, ale pokud nejsou provázeny dalšími příznaky, pak většinou neznamenají žádné nebezpečí ani pro vás, ani pro vaše děťátko. Je normální, že se otoky zhoršují s postupem dne a situace bývá nejhorší k večeru. Během nočního spánku by měly otoky zmizet.

Jak jim předcházet?

  • pravidelný pohyb (např. krátká procházka, vhodné je plavání, protože tlak vody pomůže otoky zmenšit)
  • spánek a odpočinek na levém boku (uvolní se tak tok krve dolní dutou žilou, která odvádí odkysličenou krev z nohou do srdce, je uložena napravo od páteře)
  • zvýšená poloha nohou během dne
  • vyhněte se dlouhému stání a sezení
  • při sezení nedávejte nohu přes nohu
  • dostatek tekutin během dne - tělo při dostatku tekutin zadržuje méně vody
  • nošení kompresních punčoch a pohodlné obuvi
  • obklady nohou, jemná masáž místa, které je oteklé
  • vyvážená strava s dostatkem bílkovin, vyhýbejte se nadměrně slaným jídlům (sůl podporuje zadržování vody v těle)

Kdy k lékaři?

Mírné otoky končetin (zvláště dolních) jsou běžnou součástí těhotenství. Rozsáhlé  otoky však mohou být příznakem závažného stavu zvaného  preeklampsie . Varující je především náhlý vznik výrazných otoků kotníků nebo chodidel, dále větší otoky rukou, obličeje nebo okolí očí. Preeklampsie se kromě otoků projevuje ještě zvýšenými ztrátami bílkovin v moči a zvýšeným krevním tlakem. Toto onemocnění se manifestuje po 20. týdnu gravidity. Může vzniknout náhle nebo i pozvolna. S preeklampsií je možné se setkat i u dosud zdravé ženy. Je to velmi závažné onemocnění, které vyžaduje okamžitou lékařskou péči. Proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Lékaře kontaktujte také v případě, že je jedna noha oteklejší než druhá, zvláště pokud vás noha bolí a je zarudlá. Nejčastější příčinou jednostranných otoků je zánět nebo uzávěr žil dolních končetin. Těhotenství je stav, který zvyšuje pohotovost organismu ke srážení krve, proto i riziko žilních trombóz je vyšší. Pokud se jedná o povrchový zánět, léčbou je místní aplikace protizánětlivých látek a celkové podání léků posilujících žilní stěnu, doplněná vhodnou rehabilitací. V případě uzávěru hlubokého systému žil (potvrzen je vždy ultrazvukově měřením průtoků v dané oblasti) je nutno podávat léky ředící krev, klidový režim, bandážePouze ve výjimečných případech je nutná chirurgická intervence s odstraněním trombu (sraženiny).

Autor: MUDr. Renata Kavanová