Koupání novorozenců

14.02.2013 21:15
Koupání novorozenců:
-------------------------------


Koupání miminka patří k těm radostnějším. Většina miminek má vodu ráda. Malé děti v prvních týdnech rády plavou pod vodou. Když se ponoří, automaticky zadržují dech. Čistota a hygiena jsou v prvních měsících nezbytné, protože imunitní systém dítěte je stále křehký a pro jeho tělo by mohly jakékoliv infekce nebezpečné.

Při denním koupání bude dítě čisté a zdravé, ušetří vám spoustu potíží. Důležitá je také bezpečnost koupání. Při koupání ve vaničce vám nesmí chybět protiskluzová podložka. Malý uzlíček nám při mytí může vyklouznout z rukou. Nezapomeňte, že vaše dítě se může utopit v několika centimetrech vody. Proto nikdy nenechávejte dítě v koupeli samotné, to se týká také dětí, které už umějí sedět. Malý novorozenec je slabý a lehce zranitelný. Musíme s ním zacházet opatrně.
Pokožka novorozenců a kojenců má odlišné vlastnosti oproti pokožce starších dětí a dospělých. Jejich pokožka je jemnější a citlivější na vnější vlivy, obsahuje také více vody a je propustnější.

Činnost potních žláz je až do puberty snížená, nejmenší kojenci se potí jen minimálně.

Lékaři v současné době nedoporučují koupat novorozence a mladší kojence každý den, a to především proto, že koupel nadměrně vysušuje pokožku dítěte. Může také dojít k jejímu podráždění používanými mýdly nebo šampóny. U nejmenší kojenců bohatě postačí koupel dvakrát nebo třikrát týdně. Každý den je však nutné u novorozenců a kojenců udržovat v čistotě plenkovou oblast a záhyby kůže, aby se předešlo opruzeninám.

U zdravých starších kojenců, kteří se již samostatně pohybují, je každodenní koupel obvykle vhodná, přinejmenším jako součást večerních rituálů před usnutím.