Opruzeniny v kojeneckém věku

12.04.2013 22:41

Opruzeniny v kojenecké věku
----------------------------------

Kojenecké opruzeniny nebo vyrážky, jsou lidovým názvem pro několik podobných projevů dermatitid. Nejčastější věk, kdy se podobné problémy objevují je právě věk kojenecký. Mohou však přetrvávat až do věku batolete. Pod pojmem "opruzeniny u kojenců" se nejčastěji skrývají tato dermatologická postižení:

Intertrigo - onemocnění postihující kožní záhyby, je výsledkem mechanického dráždění a chemického působením při rozkladu potu, slin, moče a stolice. K tomuto typu opruzenin přispívá nedostatečná hygiena a neodpovídající oblékání. Postižené oblasti jsou červené, mají sklon k mokvání, pálí a bolí. Opruzeniny nesvědí, spíše bolí a pálí.

Plenková dermatitis je zvláštní forma opruzenin u kojenců a batolat, vzniká působením tření plen a kalhotek a chemických látek z moče a stolice. Následuje osídlení bakteriemi a plísněmi. Opruzenina začíná v okolí genitálu a hýždí, v oblasti přiložených plen. Tyto oblasti jsou sytě červené, s výskytem drobných puchýřků, se sklonem k mokvání. Vyrážka je bolestivá, pálí, ale nesvědí.

Kojenecká forma atopického ekzému (lidově se jí říká "ouročky") může být laikem také zaměněna za opruzeniny. Často se vyskytuje na bradičce, tvářičkách, krku. Začíná mezi 2. a 6. měsícem po narození a může se rozšířit na celou hlavu, tělíčko, ruce a nohy. Kůže v postižených místech nejdříve zčervená, na povrchu se vysévají drobné pupínky a puchýřky, dochází k mokvání a povrch se pokrývá stroupky a šupinami. Opruzeniny jsou provázeny úporným svěděním, děti se musejí škrábat, jsou neklidné a špatně spí.

Kontaktní ekzém u kojence může mít rovněž umístění a vzhled vyrážky, nebo opruzeniny. Vždy je zodpovědný alergen, na který je pokožka miminka citlivá. Může se jednat o reakci na dětskou kosmetiku, prací prášek, na materiál z něhož je vyrobené oblečení, nebo na jednorázové plenky. Reakce je lokální – pouze v místech, kde citlivá pokožka přichází s alergenem do styku. Vyrážka se projevuje podobně jako atopický ekzém, včetně silného svědění.

 

Jen pro první pomoc:

 Lze použít vysychavé obklady-odvar z dubové kůry, silného černého čaje, slabý roztok hypermanganu, Jarischův roztok, atd nejlépe po dohodě s

lékařem. Obecně platí: na mokré (=mokvavé) mokré (=obklady); Na suché (=zhrubělá suchá pokožka) mastné (krémy, oleje, masti).