Rýma u miminka

22.02.2013 19:53

 Rýma u miminka
------------------------------

"Jééé, tatínku, koukej! Ten náš malý uličník má nosánek jako knoflíček!" hlásí novopečená maminka hned po porodu. Kohopak by vůbec napadlo, že i ten malý "knoflíček" může začít stonat? A že to není pro novorozence žádný med, to vám poví každý pediatr. Dospělého rýma pěkně potrápí, ale kojenec s ní může skončit i v nemocnici.

Prevence jako základ
Nejlepší je potížím předcházet. Takže si nakupte do zásoby vatu (nebo buničité čtverečky) a naučte se motat krásné smotečky přímo šité na míru nosíku vašeho drobečka. Je dobré čistit nosánek denně. Předtím zvlhčete nosní sliznici, abyste ji vatou nepodráždili. Mokrý šušínek se taky lépe přichytne na smotek. Již od narození můžete používat nosní kapky Libenar. Nemají omezenou dobu užívání, nejsou návykové a díky ampulím se i pohodlně používají. Jednu ampuli máte na dva dny.

POZOR! Raději připomenu, že všetečné návštěvy, které neberou ohled na miminko a zaklepou vám na dveře s nudlí u nosu, laskavě vyprovoďte domů. Bacily se šíří rychle a novorozenec se nakazí raz dva. Návštěva si spokojeně odejde, ale vy a především vaše děťátko budete trpět.

Zvlhčovat a zvlhčovat!
Nejhorší období na rýmy je zima, kdy se topí ústředním vytápěním a doma je suchý vzduch. Nosní sliznice miminka se velmi brzy vysuší a problém je na světě. Snažte se tedy zvlhčovat vzduch. Ideální vlhkost vzduchu v místnosti je kolem 50%. Této hodnoty nejsnáze docílíte za pomoci zvlhčovače. Vybrat si můžete buď parní nebo ultrazvukový. Mezi babské rady patří např. obyčejné zvlhčovače na radiátory, mokré pleny či ručníky přes postýlku. V pozoru by měli být rodiče, kteří topí v domácnosti krbem - zvlhčujte intenzivně! Abyste věděli, v jakých mezích se pohybujete, můžete si koupit vlhkoměr.

Když je rýma na světě
Někdy se prostě rýmě neubráníte. Nepanikařte! Je to jednoduché onemocnění, na které díky několika doporučením a někdy i za pomoci léků vyzrajete.

Miminko se ale při na první pohled banální rýmě pěkně potrápí. Dýchat pusinkou je pro ně velmi náročné, takže může nastat velký problém při kojení. Děťátko se dusí, pláče a nechce sát. Stejně tak spánek bude přerušovaný pláčem a neklidný prcek bude celý nešťastný, že si nemůže odpočinout. Naštěstí existuje účinná pomoc - nosní odsávačka hlenů. Určitě si ji pořiďte do výbavy. Vybírat můžete z několika druhů od klasické balónkové až po speciální elektrické. Maminky si chválí odsávačku připojitelnou na vysavač. Tah si libovolně regulujete pomocí speciálního nástavce a s trochou zručnosti se vám podaří odsát hleny i ze zadní části nosohltanu. Nezapomeňte před použitím jakékoliv odsávačky zvlhčit nosní sliznici, abyste ji nepodráždili!

Malé děti většinu dne proleží v postýlce nebo kočárku. Horizontální poloha ale není při rýmě tou nejvhodnější. Podložte tedy matraci do zvýšené polohy. Umožníte hlenům odtéct z nosánku dolů.

Při rýmě dvojnásob platí potřeba zvlhčování vzduchu.

S miminkem často choďte ven, pokud nemá zvýšenou teplotu. Venkovní vzduch je pro sliznici mnohem příjemnější a pomáhá uvolňovat zacpaný nosík. Takže vhodně obléct a vzhůru do ulic!

I miminka už mohou užívat nosní kapky. Informujte se u svého pediatra nebo lékárníka, které jsou nejvhodnější. Pozor - můžete je používat maximálně pět dní.

Stékající hleny dráždí v krčku a malý pacient začne pokašlávat. Určitě si zajděte k lékaři, který dítko prohlédne, zda se nevyskytly nějaké potíže. Může vám předepsat kapky proti kašli. Většinou je stačí používat jen na noc.

Komplikace
Neradi bych jsme vás strašili, ale je dobré vědět, že i obyčejnou rýmu mohou provázet další potíže. Právě kvůli časté horizontální poloze hrozí miminku zápal plic. Choďte proto ke svému pediatrovi, který si stav plic dobře pohlídá. Potvrdí-li se uvedená komplikace, budete odesláni do nemocnice k hospitalizaci.

Dalším problémem, který se čas od času k rýmě přidruží, je zánět středního ucha. Dítko pláče, naklání hlavičku na jednu stranu a má zvýšenou teplotu. Při podezření na toto onemocnění jeďte ihned k lékaři. Je to velice bolestivé, proto je nutné nasadit okamžitou léčbu.

Přeji vám, abyste běžné rýmy překonali bez potíží a všechny bacily nechť se vám vyhýbají obloukem!