Jak zahnat bolest v těhotenství bez léků

14.02.2013 21:00
Jak zahnat bolest v těhotenství bez léků?
------------------------------------------------------

Podávání některých léků může mít vedlejší vliv na plod. V časné graviditě mohou některé léky způsobit potrat nebo vývojové vady. Připravila jsem pro vás nejčastější nemoci, potíže v těhotenství a rady, jak se léčit bez léků.

Bolest zad v těhotenství
-------------------------------
Bolest zad v těhotenství souvisí s řadou fyziologických a hormonálních změn v tomto období. Mění se postavení i sklon pánve, těžiště těla, do pohotovosti jsou zapojeny i svaly, které žena dřív používala minimálně. Při bolestech nejde o poškození plodu či lůžka, musely by být přítomny i jiné symptomy (bolest břich, krvácení, náhlá změna tlaku apod.). S narůstajícím bříškem je zapotřebí větší námahy ke stabilitě a pohybu, proto se mohou bolesti zad opakovat i sílit, především jde o bederní a křížovou část. Doporučuje se zvýšený přísun vápníku a pravidelný pohyb (cvičení pro těhotné, plavání, cvičení na velkém míči). Procházky a správný postoj s co nejmenším prohýbáním v bederní části páteře také budoucí mamince prospívají. Po porodu a šestinedělí většina bolestí spojená s těhotenstvím ustupuje.

Bolest hlavy v těhotenství
----------------------------------
V těhotenství se bolest hlavy objevuje častěji než mimo těhotenství. Obvykle se jako příčina uvádí hormonální změny v těhotenství a zvýšené množství krve v krevním oběhu.

Prevence bolesti hlavy v těhotenství
----------------------------------------------
• dopřejte si dostatek spánku a odpočívejte i během dne,
• pijte hodně tekutin,
• nezapomeňte na pohyb, stačí krátká procházka každý den,
• vyzkoušejte obklady – teplé nebo studené podle toho, co bude účinnější,
• vyhněte se potravinám a činnostem, které u vás bolest hlavy způsobují – z potravin to mohou být uzeniny, některé druhy sýrů nebo kysaných mléčných výrobků, některé druhy ovoce nebo čokoláda. Bolest hlavy může způsobovat také tabákový kouř, vydýchaný vzduch v místnosti nebo přílišné teplo,
• vyzkoušejte profesionální masáže hlavy, krku a ramen nebo požádejte partnera, aby vás namasíroval,
• pravidelně jezte – vhodnější jsou menší porce jídla vícekrát denně, než větší porce méně často.

Pokud bolest neustupuje, můžete si vzít paralen a to 2ks najednou (2x 500 mg) a to jednou denně.
Na horečku můžete užívat 1x 500 mg po 6 hodinách.

Bolest prsů v těhotenství
--------------------------------
Citlivé a bolestivě nateklé prsy jsou jedním z prvních příznaků těhotenství. Bolest prsů se může objevit už 2 týdny po oplodnění (tedy na konci 4. týdne těhotenství) a obvykle se hodně zmírní na konci 1. trimestru, ale některé ženy pociťují výraznou bolest prsů po celou dobu těhotenství.

Důvodem bolesti prsů jsou hormonální změny, které způsobují změny v prsní tkáni, prsy se zvětšují a tvoří se v nich kolostrum, výživná nažloutlá tekutina, kterou novorozenci pijí do doby, než se v prsech začne tvořit mateřské mléko.

Jak zmírnit bolest prsů
----------------------------
Vhodná podprsenka může podstatně ulevit od bolesti prsů nejen přes den, ale také v noci. V prodeji jsou speciální těhotenské podprsenky, vyzkoušet můžete také sportovní podprsenky. V pozdějších fázích těhotenství budete určitě uvažovat o podprsence pro kojící ženy ( bez kostic) , kterou využijete i po porodu, ovšem počítejte s tím, že se prsy po porodu ještě zvětší. Těhotné ženy se obvykle cítí pohodlněji v bezešvé podprsence bez kostic, s širším páskem pod košíčky. Příjemnější než umělé materiály bývá bavlna.

Doporučují se jemné masáže prsů a jejich krémování speciálními krémy.
Zkuste sprchu, buď teplou nebo studenou, dle potřeby.

Bolest v krku, angína
---------------------------
Jak postupovat při bolesti v krku během těhotenství? Bolest v krku bývá častým příznakem nachlazení, ale také angín a zánětů dýchacích cest. Těhotná žena by měla vyhledat lékaře v případě, pokud bolesti trvají déle než pět dní, při obtížném a namáhavém dýchání a polykání.

Z kloktadel lze doporučit heřmánkový čaj nebo tinkturu z heřmánku (Chamomilla), práškové salinické kloktadlo, které je nutné individuálně připravit v lékárně a minerální vodu Vincentka, dostupnou v současné době i ve formě tablet.

Při léčbě bolestí v krku, stejně jako u kašle, je nezbytný dostatečný příjem tekutin. Osvědčeným prostředkem je pití čaje s medem. Med je ovšem nezbytné přidávat do vlažného, nikoliv horkého čaje, jinak dochází ke ztrátě účinnosti látek obsažených v medu. Rovněž zvlhčování vzduch v místnosti pomáhá tlumit bolesti a usnadňuje léčbu.
------------------------------------------------------------------------------------
POZOR!!! Na bolesti v krku často doporučovaná šalvěj, ať už jako čaj nebo tinktura (Florsalmin), v době těhotenství a době kojení se nesmí užívat! Šalvěj byla shledána jako škodlivá pro plod a může být i teratogenní a zastavuje produkci mateřského mléka.
------------------------------------------------------------------------------------