Jak na prdíky u novorozence ?

22.02.2013 19:58

Jak na prdíky u novorozence?
-----------------------------------


Občas od maminek již porodnici slýcháme, že se chlapeček pozná mimo jiné podle toho, že „trpí na prdíky“. A co nožky, nesmrdí mu taky nožky? Je to pověra! Příroda je spravedlivá a nepronásleduje chlapce od narození. Na větry trpí kojenci všichni, nezávisle na pohlaví.
Břišní stěna je po narození slabá a teprve během prvních šesti měsíců se zpevňuje tím, jak dítě roste a sílí jeho svalstvo. 
Novorozenec a malý kojenec se ještě neumí účinně zbavit plynů ve střevech. Ty mu pak způsobují bolení břicha a následně pláč a rodičům někdy i probdělé noci a pocity strachu, co se to tomu mrňouskovi asi děje hrozného… A tak prdíky berte tak, že jsou pro miminko vlastně vysvobozením.

Proč plyny v bříšku vznikají?
Mléko, zejména to přední (obsahuje hodně mléčného cukru), podléhá v trávicím traktu kvasným procesům, při kterých vzniká plyn. Další příčinou existence plynu v žaludku a ve střevě je rychlé hltavé sání dítěte, při kterém spolyká vzduch. Částečně mohou být na vině i látky obsažené v mateřském mléce, které se tam dostaly z matčiny nadýmavé stravy. 

Jak bojovat proti nadýmání a prdíkům?

1. Správným odříhnutím po kojení.
2. Masážemi bříška.
3. Přitahování kolínek k bříšku.
4. Kojit tak, aby mimiko vypilo vždy celé prso (nebo obě) na jedno krmení (tedy nestřídat prsa po pár minutách, není li to z jiného důvodu potřeba).Miminko musí vypít i zadní - tučné mlíčko.
5. Pomocí kapek (např. Lefax, Sab Simplex, Espumisan, Infacol).
6. Čajem pro kojící matky, který působí proti nadýmání - stačí 2-3 šálky denně, nebo 1 až 2 lžičky fenyklového nebo kmínového čaje podané dítěti před kojením (je starý a stále používaný recept), ale ještě lepší je, když čaj pije matka (zase 2 šálky denně).
7. Rektální rourkou (Rektální rourka je tenká gumová hadička o různém průměru podle věku dítěte, prodává se ve zdravotnických potřebách. Dítěti neublíží, ale použijeme ji jen občas, abychom nedráždili konečník).
8. Kontrolou, zda miminko při kojení nepřisává vzduch (nemlaská), upravit techniku kojení.
9. Nahřátým polštářkem na bříško.

Pokud by nic delší dobu nezabíralo, je vhodné poradit se s laktační poradkyní, která zkontroluje techniku kojení, polohování miminka a v neposlední řadě různá cvičení.